Örömhír Portál

A két út ismertetőjegyei

A széles úton Jézus Krisztusnak nincsen sem helye, sem szava. A széles úton járó ember soha nem fogja kérdezni, mielőtt bármihez is hozzáfogna, hogy „Jézus, mit szól hozzá?” Csak a keskeny úton járó ember kérdezi ezt, amikor dönteni kell, hogy „hol vegyek magamnak egy házat, ki legyen az életem párja, esetleg megvegyek-e valamit, vagy ne vegyek, mennyi gyermekem legyen, mit tegyek a pénzemmel, milyen állást fogadjak el?”
A széles úton járó embernek meg sem fordul a fejében, hogy ezekben a dolgokban Istenhez forduljon, hanem teszi a dolgát, s megy a maga feje után.
Lehetséges, hogy imádkozik a széles út embere is, csakhogy egészen másképp. A széles úton járó ember ezt mondja: „én megyek elől, Jézus, Te pedig gyere utánam és segíts, ha bajban vagyok.” Neki az Úr csak besegítőnek, vagy kisegítőnek kell. A széles úton járó ember is jár(hat) templomba, az ismertetőjele viszont az, hogy számára a Biblia nem tekintély. Isten szavát bírálja, felülbírálja, nem érzi a maga számára kötelezővé.
Nehogy azt higgye valaki, hogy a széles úton járó emberek nem tesznek semmi jót! Sőt, olykor nagyon is segítőkészek! Amúgy akár egész rendes emberek is lehetnek, de Jézus nélkül és a Biblia nélkül élnek. Nem érdekli őket, hogy mi a jó, valójában nem is tudja, hogy mi a jó. A legjobb szándéka ellenére is rosszat tesz.

Aki a keskeny úton jár, biztosan célba érkezik, hazaér. Milyen sok ember mondja ma: Kérem, ha én tudtam volna, hogy ennek a házasságnak ez lesz a vége … Vagy: ha én tudtam volna, hogy ilyen öreg korom lesz … Ha én tudtam volna, hogy ilyen vége lesz ennek a barátságnak, akkor soha nem léptem volna rá erre az útra, amit végigjártam! Nagyon sok ember sóhajt fel így! Ha én tudtam volna, hogy mi lesz az én életutamnak a vége! A keskeny út vándorai soha nem fogják ezt mondani. Ő biztosak abban, hogy célba érnek, és amikor ott lesznek, nem fognak azon sajnálkozni, hogy más utat kellett volna választaniuk. Ők útközben is azt mondják, „(Istenem, Te) elöl és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartottad kezedet”. Mind azt fogják mondani, hogy megérte. Azt, hogy mit hoz a holnap, nem tudom, de egyet tudok: akik a keskeny úton járnak, azok az életre, az örökéletre fognak megérkezni.

Erre az útra hív ma bennünket Jézus. A széles utat senki sem választja, arra mindenki odaszületik. A keskeny utat azonban meg kell találni, azt választani kell, rá kell lépni. Dönteni kell! Arról, hogy Te is ezen az úton szeretnél-e járni?