Örömhír Portál

Mi a bűn?

A bűn betegség, amely mindenkit megfertőzött. Nemcsak a gyilkosság, a lopás, a szélhámosság, a csalás (stb.) bűn. A bűn egy állapot, egy gyógyíthatatlan beteg állapot, amely minden emberre egyformán kiterjed, egyaránt beszennyezve mindenkit. Ebből az alapállapotból, megromlott természetből keletkeznek a bűnös cselekedetek. A bűnbeesés után az ember már nem képes többé arra, hogy ne vétkezzen.

Bűnt követek el akkor, amikor „híjával vagyok az Isten dicsőségének” (Róma 3, 23). Vagyis, amikor nem érem el az Isten által megszabott színvonalat.
Tegyük fel, hogy egy vizsga sikeres letételéhez legalább 50 pontot kell elérned. Ha csak 49-t érsz el, megbuktál. Ha valaki másnak mindössze 5 pontja van, ő is megbukott. Hiába mondanád, hogy sokkal jobb eredményt értél el, mindketten megbuktatok.

Lehet, hogy Te azt gondolod, Te nem is vagy olyan rossz – legalábbis jobb vagy, mint a többi. Azonban nem erről van szó, ugyanis egyetlen ember sem közelíthette még távolról sem a tökéletes, isteni színvonalat, azt a példát, amit Jézus Krisztus életével adott nekünk. Hiszen még a saját magunk által szabott színvonalat sem tudjuk elérni! Lehet, hogy nem követtünk el semmi különös bűnt. Mégis bűnösök vagyunk, mert nem vagyunk elég jók.

 • Amikor inkább magamnak, mint Istennek élek, vétkezem.
   
 • Amikor ezt mondom: „Az én életemnek én vagyok az ura, azt csinálok vele, amit akarok” – vétkezem. (Ézsaiás 53, 6)
   
 • Vétkezem, amikor vonakodom bizalmamat Jézus Krisztusba vetni. (János 16, 9)
   
 • Vétkezem, amikor nem teszem meg azt, amit meg kellene tennem (Jakab 4, 17), ha nem törődöm másokkal annyira, mint önmagammal, ha alig vagy egyáltalán nem segítek magányos, boldogtalan embertársaimon vagy esetleg olyanokon, akik más nemzet tagjai, és magányosan, egyedül élnek a környezetemben.
   
 • Vétkezem, amikor nem teszek semmit annak érdekében, hogy megtudjam Isten akaratát életemre nézve.
   
 • Vétkezem, ha nem szeretem Istent teljes szívből (Máté 22, 37-38).


Lehet valaki annyira büszke és vak, hogy azt gondolja, sohasem vétkezett?