Örömhír Portál

Mi a bűn eredménye?

 • A bűn tönkretesz. A bűn olyan, mint egy tiszta lapra ejtett csúnya folt. Az önzés, lustaság, nemtörődömség, hazugság, szennyes beszéd tönkreteszi a jellemedet. A bűn boldog otthonokat dönt romba, barátságoknak vett véget.
   
 • A bűn terjed.    A bűn olyan, mint a gaz. Ha nem gyomláljuk ki, hamarosan ellepi a kertet. A füllentések, kis engedetlenségek hamar megszokássá válnak, amelyektől a magunk erejéből nem tudunk megszabadulni.
   
 • A bűn megrontja az emberekhez, és a természethez való viszonyunkat is. Talán nem is kell sokat gondolkodni azon, hogy az élet hányféle területe van megmérgezve a harag, az önzés, a gyűlölködés által. Az emberi kapcsolatokban a szeretetlenség, versengés uralkodik már kisgyerekkortól kezdve, majd később is, a munkahelyen, a szomszédok között, sőt még a családon belül is. A természet tekintetében, a Földet, Isten azért bízta az emberre, hogy azon uralkodjon (Mózes 1. könyve 1. fejezet) jó értelemben, másrészt, hogy őrizze és művelje azt (2. fejezet). Azonban elég, ha a kihaló állatfajokra, az állatkísérletekre, a kivágott hatalmas erdőhektárokra, a szennyezett folyókra, tengerekre és levegőre gondolunk. Ezek az emberi önzés és a féktelen pusztítás jegyeit viselik magukon.
   
 • A bűn miatt az embert saját magával sincs harmóniában. Ide tartoznak a lelki betegségek egész sora, az önismeret hiánya, céltalanság, önutálat, nárcizmus.
   
 • A bűn elválaszt. A bűn olyan, mint egy sűrű, sötét felhő, amely eltakarja a napot. Ezért van az, hogy Isten olyan távolinak látszik. Ő tiszta és szent. Gyűlöli a bűnt. Ő nem tudja és nem is fogja elviselni a bűnt. A bűn elzárja a hozzá vezető utat(!) – a keskeny utat!!
   
 • A bűn elválaszt Istentől itt, és az elkövetkezendő életben. Ne felejtsd el: a pokol kegyetlen és szörnyű valóság mindazok számára, akik ebben az életben elutasítják Jézus Krisztust.
   
 • A bűn büntetést von maga után. A bűn büntetése az örök halál, a kárhozat.


Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A „mi a bűn?” fejezetben szó volt arról, hogy a bűn állapota gyógyíthatatlan, véglegesen megromlott. Az ember nem tud segíteni magán, sem a többieken, mert olyan, mintha mindannyian ugyanabban a mocsárban vesztegelnénk: nem tudjuk sem magunkat, sem egymást kihúzni belőle, megmenteni. Egy másik hasonlattal a bűnben való veszteglést rabszolgaságként is bemutathatjuk. „Mindenki, aki bűnt cselekszik, rabszolgája a bűnnek.” (János 8, 34)
Egy rabszolgának nincs jövője, és nincs reménye a megmenekülésre. A rabszolgák nem képesek önmagukat felszabadítani, vagy szabadságukat megvásárolni. Minden ember erre a „rabszolgapiacra” születik meg.

Az akadályt az Istenhez vezető úton nem tudjuk magunktól eltávolítani!

Isten szereti az embert, de szentsége igazságot is kíván. Úgy segített az emberiségen, hogy elküldte Jézust, aki mindannyiunkat meg tud menteni. Ő az egész emberiség bűnének büntetését magára vállalta, ő viselte a bűn következményét, a halált.

„Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.”  (Róma 5,8)